page title img

DIAPOSITIVES

Un projecte amb història

mobile
mobile
mobile
mobile

Em dic Ferran i vull donar-te la benvinguda a VALÈNCIA EN DIAPOSITIVES.
Actualment sóc dissenyador gràfic i web com freelance. Et preguntaràs que té a veure açò amb aquesta web. Permet-me que t'explique breument com va sorgir tot.

Tot va començar l'any 1978 quan juntament amb Vicent, un bon amic meu, decidim emprendre aquest projecte perquè sempre havíem sentit una especial sensibilitat per tot el concernent al patrimoni cultural en general i el valencià en particular.

El nostre objectiu era el divulgar el patrimoni arquitectònic de la ciutat a tots els valencian@s com a mitjà imprescindible de la nostra identitat cultural. En aqueixos anys existia un desconeixement del mateix a nivell general de la població ja que solament trobàvem publicacions molt concretes de col·lectius molt específics com el Col·legi d'Arquitectes, llibres d'història i art d'Escoles o Universitats… a més, tant internet com altres mitjans digitals estaven en els seus començaments pel que es feia difícil tenir accés de forma fàcil i ràpida al coneixement del nostre patrimoni.

Per a tal fi i una vegada conclòs el treball tant fotogràfic de la mostra de 61 monuments escollits com la confecció de les fitxes tècniques de cadascun d'ells, seria donar-ho a conèixer mitjançant sessions divulgatives o reunions puntuals a qualsevol col·lectiu que ho sol·licitara (col·legis, associacions culturals, universitats, falles, ajuntaments... Els mitjans de comunicació que usaríem serien la impressió de fullets explicatius i projeccions amb diapositives que permetrien entaular un animat col·loqui entre els assistents.

El treball va ser una tasca laboriosa i va suposar un gran esforç de recerca i síntesi. Cal tenir present repetisc que per aquell temps no existia Internet i la documentació sobre el patrimoni arquitectònic de la ciutat era escassa i poc accessible a la gent sobretot neòfita com nosaltres no obstant açò aconseguim, fer-nos amb un Plànol Guia del Col·legi d'Arquitectes de València i amb el llibre La ciutat de València del Manuel Sanchis Guarner que ens van anar de summa ajuda per a començar a ordenar cronològicament les fitxes de cada edifici i/o monument.

Les nostres eines de treball van ser:

~ PLANO GUIA DE ARQUITECTURA DE LA CIUDAD DE VALÈNCIA

Realitzada pels Arquitectes de l'Arxiu Històric Julián Esteban Chapapría i José Luis Ros Andreu del del Col·legi d'Arquitectes de València i Murcia, edició de Julio de 1978 actualment descatalogada.

~EL LLIBRE "LA CIUTAT DE VALÈNCIA"

Síntesi d'Història i de Geografia urbana del professor En Manuel Sanchis Guarner en la seua Tercera Edició-1981 que va publicar l'Excm. Ajuntament de València.

~*CAMERA FOTOGRÀFICA ANALÒGICA

Càmera de rodet de pel·lícula de 12, 24 o 36 fotos. Aquest sistema NO permetia com el digital dels nostres dies visionar en el moment la foto per a acceptar-la o rebutjar-la, per tant no podiem repetir la foto sinó que havíem d'esperar a veure el resultat de la mateixa, cosa que ocorria 7/10 dies després, una vegada que el laboratori fotogràfic desvetlarà els negatius del rodet. Per tant fins a no aconseguir que la imatge estiguera en els paràmetres de qualitat acceptables a saber: bona lluminositat, enquadrament desitjat...... no podíem continuar pel que en moltes ocasions havíem de tornar a repetir la presa fins a obtenir la desitjada. En aqueix moment el laboratori les passava a Diapositiva

~VISOR DIAPOSITIVES INDIVIDUAL

Per a visionats ràpids.

~PROJECTOR DIAPOSITIVES

Projector de diapositives professional de la marca Voigtländer VP 200AF que admet carregadors per a 30, 36 o 50 diapositives.

~LLIBRE SOBRE DIAPOSITIVES

Llibre manual "200 consejos prácticos" de Emile Voogel i Peter Keyzer de l'editorial Parramón.

~PANTALLA PER A PROJECCIÓ

Per a projectar les diapositives de 200x200cm de la marca IGGual model PSITS200.

El primer va ser confeccionar una fitxa amb la història i característiques del monument i a fotografiar cada edifici seleccionat.
Quan en 1981 el projecte amb les diapositives i les fitxes de cada monument estaven quasi acabades es va haver de paralitzar per motius laborals i familiars.

Dècades després ho torne a reprendre de la mà de la meua filla Isabel Albert (Arquitecta) tot sabent que en l'actualitat SÍ existeix una gran proliferació d'informació sobre el nostre patrimoni però és un deure amb mi mateix d'acabar el treball iniciat. Els mitjans tecnològics de comunicació actuals (internet, mòbils..) m'han permès a més de poder visualitzar els monuments d'aquell moment amb el Projector de Diapositives poder realitzar aquesta Web i mostrar el treball i la meua ciutat per tot el món.

Han passat més de 40 anys i la ciutat de València s'ha anat transformant amb gran rapidesa i s'han escomès grans restauracions, reparacions, condicionaments… pel que he cregut interessant fotografiar de nou cada edifici per a comparar (pestanya-web: Com eren/Com són) i visualitzar el pas del temps (1978-2018). A més teniu dos mapes (pestanya web: mapa-interior i mapa exterior) on podeu localitzar els monuments perquè us siga més fàcil acostar-vos a visitar-los. Que els disfruteu.