page title img

COM EREN-COM SÓN

1978 - 2018

Et presentem els 61 monuments escollits segons el nostre criteri de donar a conèixer de cada segle aquells més importants i/o rellevants.
COM VEURE L'ABANS I DESPRÉS:   1.- Escull una etapa de temps (des de l'època moruna fins al segle XX).  2.- D'entre els quals apareixen tria el que vulgues.  3.-Al fer click es desplegarà la fitxa de la història i la foto COM EREN (1978).  4.- Al fer click en VEURE FOTO 2018 es desplegaran 2 fotografies: la foto de COM EREN i la foto de COM SÓN aquesta presa des del mateix angle que la diapositiva de 1978 perquè observeu el seu canvi en el temps.

També se us facilita informació sobre la seua localització amb còdic QR i en coordenades, la seua adreça i una xicoteta ressenya de la seua història. En alguna ocasió en anar a realitzar la fotografia actual em vaig trobar que alguns monuments es trobaven tapats per arbres i/o altres elements que impedien la visió parcial o total dels mateixos, pregue m'ho disculpeu.
Des d'ací faig una crida a les institucions i/o responsables perquè eliminen aqueixos elements o uns altres que impedeixen veure les façanes/volum dels edificis i/o monuments. A més no els embruten ni danyen col·locant papers amb indicacions (horaris.....) amb "celo" o xinxetes sobre els mateixos, cables elèctrics, senyals de tràfic etc.

EL PATRIARCA O COL.LEGI DEL CORPUS CRISTI
Any Construcció: 1586
postEstic ací
post
Carrer La Nau, 6
post
Coordenades: 39°28'20.8"N 0°22'23.9"W
post
Guillem del Rey

HISTÒRIA

Construït per Guillermo del Rei entre 1586 i 1610. Va ser fundat per Sant Joan de Ribera sota el nom del Col·legi del Corpus Cristi, edifici conegut popularment amb el nom del Patriarca. A més de les obres exposades en l'església i en la Capella de la Comunió, existeix un xicotet museu amb obres pictòriques de gran interès.

El claustre, considerat uns dels més bells del Renaixement espanyol, té dos pisos d'arcs que es resolen amb voltes nervades; les seues columnes de marbre van ser comprades a Gènova a la duquessa de Pastrana i en el seu centre geomètric una estàtua del Patriarca Sant Joan de Ribera, esculpida en 1896 per Mariano Benlliure, presideix el conjunt.

En una part està el famós Drac del Col·legi (símbol del silenci segon diuen). (Font consultada: "La ciutat de València" de M. Sanchis Guarner)

product detail
MONESTIR DE SANT MIQUEL DELS REIS
Any Construcció: 1546
postEstic ací
post
Avinguda Constitució, 283
post
Coordenades: 39°28'19.8"N 0°22'22.2"W
post
Alonso de Covarrubias, Juan de Vidaña.

HISTÒRIA

Els ducs de Calàbria, Fernado d'Aragó i Germana de Foix, van fundar en 1546 aquest monestir jeróní, sobre el qual anara monestir cistercenc de Sant Bernart de Rascanya, construït al seu torn sobre una antiga alqueria àrab del s. XI. Projectat amb una concepció unitària i plenament renaixentista el conjunt (format bàsicament per dos claustres i una església) és un dels millors exponents de l'arquitectura valenciana del Renaixement i pot considerar-se com a precedent de l'Escorial

Arran de la desamortització va ser venut, passant a les mans de l'estat, qui a partir de 1869 ho utilitzaria com a presidi. En 1962 la propietat passaria a l'Ajuntament i a la Diputació, clausurant-se el presidi en 1966.

El claustre sud i l'església, elements de major valor arquitectònic, alberguen les dependències públiques, com a sales de lectures i consulta, seminaris, adreça, etc. Especial importància es va prestar a la circulació interior de llibres i documents.
(Font consultada: "Guia de Arquitectura de Valencia" CTAV 2010)

product detail
UNIVERSITAT DE VALÈNCIA - Huí Centre Cultural LA NAU
Any Construcció: 1586
postEstic ací
post
Carrer Universidad, 2
post
Coordenades: 39°28'19.2"N 0°22'22.9"W
post
Guillem del Rey...

HISTÒRIA

L'edifici vuitcentista construït per Tomás Tosca en 1733 va ser reconstruït en estil neoclàssic en 1830 per Joaquín Martínez. Universitat de València va ser fundada per Butlla Pontifícia d'Alejandro VI en 1500 i privilegi Real de Ferran el Catòlic en 1502.

Va ser una institució municipal creada a instàncies de la ciutat que sufragava inicialment totes les despeses.

En el seu claustre està l'estàtua de Joan Vives (1499-1540) el principal filòsof valencià que va iniciar la seua formació intel·lectual en la Universitat. Destaca el seu Paranimf construït en 1733.
(Font consultada: "La Ciutat de València" de M. Sanchis Guarner)

product detail
PONT DEL MAR
Any Construcció: s. XVI
postEstic ací
post
Pont del Mar
post
Coordenades: 39°28'13.0"N 0°21'50.3"W
post
--

HISTÒRIA

En 1591 s'acorda la seua construcció, després de ser destruït l'anterior per una riuada. Va ser durant segles el camí natural que unia la ciutat amb el seu port. En 1933 es converteix en per als vianants en construir-se les escalinates d'accés, obra de Javier Goerlich Lleó.

Té 10 ulls o arcs de 15.50 metres de llum cadascun, 160 metres de longitud i 8,35 metres d'ample. S'adorna amb dos "casilicios" triangulars, sobre gran pedestal amb làpida, amb columnes i coberta de teula coronada per pinacle i boles, que alberguen les imatges de la Verge i Sant Pascual. La seua muralleta disposa de bancs i elements decoratius de pedra.

Té rampa, cap a aigües a baix, per a evitar que pujara el corrent, pel costat de la ciutat. (Fuente consultada: "Web de l'Ajuntament de València")

product detail
PONT DEL REIAL
Any Construcció: s. XVI
postEstic ací
post
Pont del Reial
post
39°28'35.1"N 0°22'07.4"W
post
--

HISTÒRIA

Mesura (171 m. i 27’5 m.) i deu el seu nom a l'antic Palau Real que es troba en els Vivers. Va ser construït de nova planta entre 1594 i 1599 després d'adjudicar les obres a Guillem Salvador, Jeroni Negret, Francesc Antón i Joan Pascual. Projectat lleugerament oblic, té deu voltes escarseres recolzades en nou piles amb tallamars apuntats i dos estreps embotits en els murs del llit.

En 1518 es pensa a construir un en pedra i amb donacions del cementeri del Convent de Santo Domingo, en 1595, s'iniciaven les obres. Tres anys més tard, per a la celebració de les noces entre Felipe III amb la reina Margarita, el pont estava acabat. Va ser ampliat en 1967.

Es troba situat, on a principis de la Reconquesta existia un pont de fusta que donava servei al Convent de Santo Domingo. Després de successives avingudes del riu Túria, l'antic pont es va ser deteriorant i, amb la crescuda de 1517, quede fora de servei. (Font consultada: "Guia de Arquitectura de Valencia" CTAV 2010")

product detail
PONT DE SERRANS
Any Construcció: s. XVI
postEstic ací
post
Pont dels Serrans
post
Coordenades: 39°28'49.8"N 0°22'31.5"W
post
--

HISTÒRIA

Els acompanyants del rei Jaime I que van venir a conquistar València des de la regió muntanyenca de Terol es van instal·lar en aquesta zona de la ciutat, donant nom a aquest Pont, així com a la porta de la muralla i al carrer posterior.

És el més antic dels ponts existents sobre el riu Túria i el seu aspecte actual procedeix de 1518, quan la Fàbrica Vella de Murs i Valls" va disposar la reedificació de l'existent que havia sigut arrossegat per les aigües del Túria l'any anterior i que prèviament havia substituït al pont àrab de al'Qantara.

Construït en pedra, sota la direcció del pedrapiquer Juan Bta. Corbera, posseeix rampa escalonada d'accés al llit, actual Jardí del Túria, i està format per nou arcs escarsers amb escullera, tallamars i muralletes.
(Font consultada: "Web de l'Ajuntament de València")

product detail