page title img

COM EREN-COM SÓN

1978 - 2018

Et presentem els 61 monuments escollits segons el nostre criteri de donar a conèixer de cada segle aquells més importants i/o rellevants.
COM VEURE L'ABANS I DESPRÉS:   1.- Escull una etapa de temps (des de l'època moruna fins al segle XX).  2.- D'entre els quals apareixen tria el que vulgues.  3.-Al fer click es desplegarà la fitxa de la història i la foto COM EREN (1978).  4.- Al fer click en VEURE FOTO 2018 es desplegaran 2 fotografies: la foto de COM EREN i la foto de COM SÓN aquesta presa des del mateix angle que la diapositiva de 1978 perquè observeu el seu canvi en el temps.

També se us facilita informació sobre la seua localització amb còdic QR i en coordenades, la seua adreça i una xicoteta ressenya de la seua història. En alguna ocasió en anar a realitzar la fotografia actual em vaig trobar que alguns monuments es trobaven tapats per arbres i/o altres elements que impedien la visió parcial o total dels mateixos, pregue m'ho disculpeu.
Des d'ací faig una crida a les institucions i/o responsables perquè eliminen aqueixos elements o uns altres que impedeixen veure les façanes/volum dels edificis i/o monuments. A més no els embruten ni danyen col·locant papers amb indicacions (horaris.....) amb "celo" o xinxetes sobre els mateixos, cables elèctrics, senyals de tràfic etc.

TORRES DELS GUARDES
Any Construcción: s. XVIII
postEstic ací
post
Passeig de l'Albereda,3A-3B
post
Coordenades: 39°28'34.4"N 0°21'59.0"W
post
--

HISTÒRIA

Les torres anomenades dels Guardes, es troben situades en la capçalera de l'Albereda, construïdes en 1714 per ordre de l'Intendent, dedicades una a Sant Felipe i l'altra a Sant Jaime, estaven destinades a allotjar als arrendataris de les hortes properes i del passeig en particular.

En la seua façana principal cinc blasons o escuts: les armes reals de Felipe V, les armes municipals amb una composició una miqueta estranya i les armes de l'intendent Caballero.

De planta quadrada, consten de dos cossos tots dos amb balconades. Les balconades es distribueixen tant en la façana principal com en les laterals. Estan rematades per un capitell de forma piramidal recobert per teules vidriades de blau cobalt, amb golfes en cadascuna de les seues quatre cares.
(Font consultada: "Guia de Arquitectura de Valencia" CTAV 2010)

product detail
PALAU DEL MARQUÉS DE DOS AIGÜES
Any Construcció: 1740
postEstic ací
post
Carrer Marqués de Dos Aigües, 6
post
Coordenades: 39°28'21.7"N 0°22'28.5"W
post
Luis Domingo, Hipólito Rovira, Ignacio Vergara

HISTÒRIA

L'obra mestra del Rococó valencià va ser realitzada per l'arquitecte Hipolito Rovira en 1740 entre uns altres i va tenir una restauració en 1867. Seu del Museu Nacional de Ceràmica i Arts Suntuaris González Martí. L'origen de la qual fóra residència dels Rabassa de Perellós (posteriorment Dasí), marquesos de Dos Aigües, es remunta als segles XIV i XV.

. El pati d'accés, l'escala imperial rematada per una cúpula vaída amb pintures al fresc de Rovira, el Saló de ball, la Sala Pompeyana, el oratori, el Saló xinés i altres estades palatines.

A més de l'esplèndida col·lecció de ceràmica, exposada seguint un recorregut cronològic, destaca la col·lecció de carrosses i carruatges que es mostra en les antigues *caballerizas del palau.
(Font consultada: "La Ciutat de València" de M. Sanchis Guarner i "Guia de Arquitectura de Valencia" CTAV 2010)

product detail
PALAU DE JUSTÍCIA
Any Construcció: 1756
postEstic ací
post
Carrer Palau de Justícia, 1
post
Coordenades: 39°28'19.2"N 0°22'10.7"W
post
Felipe Rubio y Mulet.

HISTÒRIA

L'antiga Casa Duana Real, manada construir en 1756 i finalitzada sis anys després és, des de la Llotja, el primer edifici administratiu de nova planta construït en la ciutat. Va ser construït a iniciativa de Carlos III i va ser destinat a fàbrica de Tabacs en 1828 i en 1922 a palau de Justícia.

La planta baixa es va concebre amb gran diafanitat per als dipòsits de duanes, la principal es va reservar per als espais representatius i l'última, per a l'administració.

En 1996 es va escometre un projecte de restauració de les façanes que va reintegrar el fingit superposat a la fàbrica de rajola i va restaurar les escultures de Carlos III, la Justícia i la Prudència, obres d'Ignacio Vergara, que Felipe Rubio havia incorporat a la rematada superior de la portada.
(Font consultada: "La Ciutat de València" de M. Sanchis Guarner i "Guia de Arquitectura de Valencia" CTAV 2010)

product detail
EL TEMPLE
Any Construcció: 1761
postEstic ací
post
Plaça del Temple, 2
post
Coordenades: 39°28'36.3"N 0°22'15.7"W
post
Miguel Fernández

HISTÒRIA

Situat on estava la torre d'Ali-*Bufat en l'antiga muralla àrab on els sarraïns van hissar la bandera de les quatre barres el 28 de setembre de 1238 en senyal de rendició a Jaume I. Aquesta bandera es conserva custodiada en l'Ajuntament de València.

El seu escut de l'ordre de Montesa es conserva esculpit en un dels seus murs de l'edifici del Tremp. L'ordre Militar de Montesa es va fer construir la nova casa Prioral pel madrileny Miguel Fernández entre 1761-1780.

L'edifici ho ocupa el Gobern civil des de 1864 però conserva en servei l'església. Va ser també Seu de la Diputació Provincial per la part de darrere.
(Font consultada: "La Ciutat de València" de M. Sanchis Guarner)

product detail
TEATRE PRINCIPAL
Any Construcció: 1770
postEstic ací
post
Carrer Les Barques, 15
post
Coordenades: 39°28'14.2"N 0°22'28.1"W
post
Filippo Fontana, Salvador Escrig Melchor, Cristóbal Sales, Juan Marzo, Miguel Pinazo, José Zacarias Camaña

HISTÒRIA

Ocupa una poma completa i és producte de nombroses obres que es van perllongar fins a mitjan s. XX. El seu origen data de 1770, quan l'Ajuntament va adquirir els plànols d'un teatre genèric realitzat per Filippo Fontana. Era un teatre d'estil italià amb escena i platea, nou enfront de la tradicional configuració de corral. Destaca la seua façana *columnaria així com l'acurada disposició interior en forma d'amfiteatre i el seu sostre decorat.

En 1845 va ser remodelat l'interior per Sebastián Monleón i l'escenògraf José Pérez. La façana, de 1854, es va encarregar a José Zacarías Camaña, executant-se en l'estil neoclàssic dictat per l'Acadèmia.

Una gran marquesina, avui desapareguda, protegia l'accés principal. Es van succeir posteriorment les obres, destacant la remodelació del vestíbul en 1946 a càrrec de Luis Albert amb frescs de Stolz, i la reforma de la façana lateral en 1965 després de l'ampliació de la calle Poeta Querol.
(Font consultada: "La Ciutat de València" de Manuel Sanchis Guarner i "Guia de Arquitectura de Valencia" CTAV 2010)

product detail
AJUNTAMENT DE VALÈNCIA
Any Construcció: 1758
postEstic ací
post
Plaça de l'Ajuntament,1
post
Coordenades: 39°28'11.3"N 0°22'37.2"W
post
--

HISTÒRIA

L'antic Ajuntament es trobava en el lloc que avui ocupen el jardinet del Palau de la Generalitat , en la plaça de la Verge. En 1854, es va traslladar, de forma provisional, a l'antiga Casa d'Ensenyament, fundació de l'Arquebisbe Mayoral construïda a mitjan s. XVIII de la qual encara es conserva part de la Capella de Santa Rosa de Lima, amb frescs de José Vergara en la seua volta.

La nova façana, de tall clasicista, i amb profusió de detalls barrocs, enfronta el seu eix principal amb el carrer de Correus, permetent la visió frontal d'esvelta torre barroca, amb rellotge proveït de "carillón", disposada en el seu centre, i reforça els seus extrems amb torrasses cupulades amb teula vidriada, i rematats amb llanternes, superant amb èxit la dificultat d'adequar-la a l'edifici preexistent, amb el qual queda perfectament articulada.

Edifici modernista amb molts elements neo-barrocs. En aquest edifici es troba l'Arxiu Històric Municipal amb el Penó de la Conquesta, la senyera de la ciutat etc. (Font consultada: "Guia de Arquitectura de Valencia" CTAV 2010)

product detail